top of page
pexels-sonny-vermeer-505472791-17585209.jpg

Inzicht in het raakvlak van openbaar vervoer en netcongestie

In opdracht van het ministerie van Klimaat en Groene Groei en in samenwerking met het ministerie Infrastructuur en Waterstaat onderzochten wij de impact van netcongestie op de groei en verduurzaming van het openbaar vervoer (OV). In samenwerking met vervoerders, infrabeheerders, concessieverleners en netbeheerders brachten we de knelpunten, mogelijke maatregelen en hun uitvoerbaarheid in kaart. Het rapport is hier te vinden, een beknopte samenvatting hier.

Situatie

Bevolkingsgroei en woningbouw leidt tot noodzakelijke groei in het openbaar vervoer (OV). Daarnaast is deze sector sterk aan het verduurzamen door o.a. het elektrificeren van bussen. Voor deze groei en verduurzaming is het OV afhankelijk van de beschikbare capaciteit op het elektriciteitsnet. Door netcongestie komen ambities van het OV op plekken in het land in de knel. Tegelijkertijd kan het OV op andere plekken mogelijk bijdragen aan het helpen verlichten van netcongestie. De ministeries Klimaat en Groene Groei en Infrastructuur en Waterstaat, OV-partijen (vervoerders, infrabeheerders en concessieverleners) en netbeheerders werken samen om duurzame groei van het OV mogelijk te maken ten tijden van netcongestie.

Opdracht

ROCC is door de ministeries gevraagd om het raakvlak van netcongestie en OV te onderzoeken. Omdat de energie- en OV-sector van oudsher verschillende en gescheiden werelden zijn, is de kennis over de raakvlakken tussen deze systemen beperkt. Het doel van dit onderzoek is tweeledig: Enerzijds om de impact van netcongestie op het OV in kaart te brengen en te onderzoeken hoe OV de komende jaren verder kan groeien en verduurzamen zonder netcongestie te verergeren. Anderzijds om mogelijkheden met OV-netten in kaart te brengen die netcongestie kunnen verlichten.

​

Actie

Allereerst is de basis van OV en netcongestie beschreven: Hoe werken OV-netten en wat is netcongestie? Om vervolgens tot inzicht te komen over de mate waarin de ambities van OV-partijen onder druk staan en de potentie van maatregelen voor het niet verergeren of verlichten van netcongestie, is een data-uitvraag gedaan onder OV-partijen en concessieverleners. Hierop volgend zijn verdiepende interviews uitgevoerd en is per modaliteit en vervoerder een analyse gemaakt in hoeverre netcongestie impact heeft. Hiermee is bij de netbeheerders de impact van mogelijke maatregelen getoetst. Hieruit volgt een overzicht van impact en uitvoerbaarheid van mogelijke maatregelen voor het niet verergeren of verlichten van netcongestie door OV.

Resultaat

Het resultaat is een rapport waarin feit en fictie van netcongestie in relatie tot OV wordt gescheiden. Het rapport geeft een uitgebreide beschrijving van de verwachte knelpunten, mogelijke maatregelen, impact en uitvoerbaarheid van deze maatregelen, inzicht in belemmeringen en aanbevelingen voor het bestuurlijk akkoord netcongestie en OV en de bijbehorende aanpak voor opschaling. Daarmee geeft het rapport richting aan de mogelijkheden voor effectieve inzet van OV-infrastructuur in tijden van netcongestie. Het rapport is hier te vinden.

"

ROCC is een kundige partij die goed communiceert met de opdrachtgever, snel schakelt en proactief signalen deelt en oplossingen aandraagt. Inhoudelijk een perfecte match en bovenal prettig in de omgang!

"

rijkswaterstaat-2.png

Karin Hoekstra

Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat

Meer weten weten over dit project?

We vertellen u er graag meer over.
bottom of page