
Onderzoek naar de elektrificatie van transport in havengebieden
RVO heeft aan ROCC gevraagd om de prognoses van laadbehoefte in de Nederlandse zeehavens te verfijnen, de planvorming in beeld te krijgen en een advies te geven hoe de verduurzaming van mobiliteit kan worden verbeterd.
Situatie
Het beperkte inzicht in de elektrificatie van havengebieden vormt een risico voor het vestigingsklimaat van Nederland. Havens zijn belangrijke punten voor het (inter)nationale goederentransport. Ook deze gebieden moeten verduurzamen, en daarvoor is elektrificatie van transport noodzakelijk. Mogelijke onderschatting van de benodigde energie- en laadinfrastructuur brengt de toekomstbestendigheid van de havengebieden in gevaar. Netbeheerders hebben beperkt zicht op hoe de havengebieden mee te nemen in de investeringsplannen voor het elektriciteitsnet. Havengebieden hebben een onvolledig beeld op hoeveel laadpunten aan te leggen.
Opdracht
De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland heeft ROCC ingeschakeld om de elektrificatie van transport binnen vijf havengebieden inzichtelijk te maken. Dit betreft North Sea Port, Port of Rotterdam, Port of Amsterdam, Port of Harlingen en Groningen Seaports. Het doel was om de huidige en toekomstige laadbehoefte en laadcapaciteit van voertuigen binnen de havengebieden in kaart te brengen. Dit ging om vracht- en bestelvoertuigen en overige voertuigen die zich binnen haventerminals bewegen.
Actie
ROCC heeft informatie opgehaald bij havenbedrijven, bedrijven in de haven, overheden en netbeheerders. Hiervoor maakten we gebruik van deskresearch, een schriftelijke uitvraag en interviews. De beschikbare informatie over de laadbehoefte en laadcapaciteit bleek onvoldoende om ons oorspronkelijke doel te bereiken. Daarom richtten we ons op het opstellen van een plan van aanpak waarin staat hoe de elektrificatie wel inzichtelijk te krijgen. Aanvullend heeft ROCC een kennissessie georganiseerd om het rapport te presenteren en de verschillende havens en betrokkenen die zich bezighouden met dit onderwerp in gesprek te laten gaan. Daarbij bespraken we hoe samen verder te komen met de elektrificatie.
Resultaat
In het rapport en tijdens de kennissessie heeft ROCC een beeld geschetst van de beperkte inzichtelijkheid van de laadbehoefte en laadcapaciteit en hoe dit te verbeteren. Daarnaast adviseren we hoe de verschillende partijen die zich bezighouden met de elektrificatie de samenwerking kunnen versterken. We benadrukken dat dit tijdig nodig is om zo het risico van onvoldoende beschikbare laadcapaciteit te beperken. Het rapport en de kennissessie moeten daarom gezien worden als een call to action.