top of page
Futuristische wereld 1.png

Zonder gemeentelijke energievisie, loopt vestigingsklimaat risico

Als gemeentelijk ambtenaar kun je steeds meer vragen krijgen van bedrijven en burgers over energie: “krijg ik straks nog wel voldoende stroom?”, “kunnen mijn verduurzamingsplannen wel doorgaan?” en “wat doet de gemeente om ervoor te zorgen dat ik wel een netaansluiting krijg?”. Allemaal vragen waar je in ieder geval wel een goed antwoord op wilt kunnen geven. Naast vragen en problemen van burgers en bedrijven, kunnen ook plannen van de gemeente zelf tijdelijk in de ijskast. Dit betekent dus even geen nieuwbouwwijken of nieuwe bedrijventerreinen in je gemeente.

 

Bedrijven hebben energie nodig voor hun activiteiten. Ze krijgen echter steeds vaker nee te horen van de netbeheerders voor een nieuwe netaansluiting of uitbreiding ervan. Inwoners hebben hetzelfde nodig om te kunnen leven in een woning. Maar de bouw van nieuwe woningen loopt vertraging op doordat er geen aansluiting voor de nieuwe wijken gerealiseerd kan worden. Het kunnen leveren van voldoende energie is daarmee cruciaal om een aantrekkelijke gemeente voor bedrijven en inwoners te zijn en blijven. En daarmee dus cruciaal voor een goed vestigingsklimaat.

 

Door de snelheid waarmee problemen op energiegebied op gemeenten zijn afgekomen, hebben veel gemeenten nog onvoldoende grip op deze uitdaging. Ze hebben niet voldoende tijd gekregen om kennis op te bouwen en de benodigde middelen hiervoor te organiseren. Ook is het vaak niet bekend wat de huidige situatie in de gemeente is op energiegebied. Zo is het bijvoorbeeld moeilijk om er achter te komen hoe huishoudens op dit moment worden verwarmd (met gas of elektrisch) en welke elektrificatiestappen bedrijven al hebben genomen.

 

Om wel grip te krijgen op dit thema is een energievisie van de gemeente nodig. Deze visie geeft inzicht in knelpunten van de energielevering in het gebied. Dit gebeurt door eerst een goed beeld te scheppen van de huidige situatie en de verwachte vraag in de toekomst. Daarnaast legt het een aantal lange termijn keuzes vast, zoals bijvoorbeeld de beoogde methode van verwarming van huishoudens (warmtenet, warmtepompen of anders), gewenste capaciteit voor toekomstige woonwijken en keuzes qua elektrisch vervoer (waar kan straks worden geladen). Daaruit volgt een stappenplan van de zaken die nog geregeld moeten worden om klaar te zijn voor de energievraag van de toekomst.

 

Deze visie moet vooral samen met andere partijen worden opgesteld. De behoeftes, plannen en uitdagingen van netbeheerders, overheidsprogramma’s, burgers en bedrijven moeten allen worden meegenomen. Deze energievisie moet ook niet losstaand van andere gemeentelijke plannen worden ontwikkeld. Het moet gebaseerd zijn op zowel de plannen voor het energiesysteem als die m.b.t. de fysieke leefomgeving en sectorale ontwikkelingen, waaronder de logistiek.

 

Het is belangrijk om op tijd aan de energievisie te beginnen. De piek van de energieproblemen is nog niet in zicht. Het zal de komende jaren in steeds meer gemeenten voorkomen en de congestie zal groter van aard worden. Wachtlijsten voor een netaansluiting worden nog langer en ook de netten in de wijken zullen geraakt worden. Oplossingen hiervoor kosten tijd, geld en meestal ook fysieke ruimte. Hoe langer wordt gewacht met actie, hoe groter de uitdaging en hoe minder mogelijke oplossingen er nog over blijven. Dit komt bijvoorbeeld omdat bedrijven in de gemeente al hebben gekozen voor investeringen, waardoor er alternatieven niet meer mogelijk zijn.

 

Benieuwd naar de mogelijkheden die ROCC biedt bij het opstellen van een energievisie? Neem contact op! We komen graag langs in uw gemeente.

Ontdek onze andere blogs

bottom of page