Financieel verrekenmodel en ledenovereenkomst energiehub in gemeente Bladel
In een volgende stap op weg naar een functionerende energiehub Kempisch Bedrijvenpark (KBP) in Hapert heeft ROCC in opdracht van de gemeente Bladel het financieel verrekenmodel en de ledenovereenkomst ontwikkeld.
Situatie
De bedrijven op het KBP willen ook in tijden van netcongestie en daarmee van energie onzekerheid blijven groeien en/of verduurzamen. Omdat ze daarbij het stroomnetwerk niet extra mogen belasten, heeft het KBP besloten tot de oprichting van een energiehub. Daarin delen bedrijven transportcapaciteit en energieassets met elkaar. Om te delen dienen er onderlinge afspraken te worden gemaakt en moeten de bedrijven weten wat de kosten en de baten zijn.
Opdracht
ROCC is na een vorige opdracht door de gemeente Bladel gevraagd om de onderlinge afspraken tussen de deelnemende bedrijven vast te leggen in een financieel verrekenmodel en een ledenovereenkomst. Zodat iedereen weet wat de spelregels en de onderlinge afspraken zijn. De afspraken borgen de belangen van elk lid waar het bijvoorbeeld gaat om toe- en uittreding van leden of wie meebetaalt in welke kosten..
Actie
Mede dankzij de eerdere opdracht was het KBP al bekend terrein. Toch zijn ook nu weer tal van ondernemers op het KBP geïnterviewd over belangen en risico’s die ze zien bij het deelnemen aan een energiehub. De rode draad uit deze interviews: de dringende behoefte aan leveringszekerheid van elektriciteit. Dit mocht niet of nauwelijks afwijken van het huidige systeem. Naast de interviews is met voorspelde kwartierwaarden een prognose gemaakt van de vaste kosten voor het deelnemen aan de energiehub. Per bedrijf is het individuele aandeel bepaald in de transportcapaciteit en assets die gedeeld of gebruikt worden.
Resultaat
Het financiële verrekenmodel en de ledenovereenkomst zijn een feit. Net zoals de prognoses voor wat betreft de opbrengsten en de kosten van de energiehub KBP voor de komende 2 jaar. Dat heeft niet alleen gezorgd voor inzicht bij de bedrijven, het heeft ook overduidelijk gemaakt dat de energiehub een eigen bedrijf is. Een bedrijf, een duurzame coöperatie van en voor - hoe verschillend ook - alle leden, alle bedrijven samen, op basis van wederzijds vertrouwen. Met als prachtige bijvangst dat voor iedereen duidelijk is wat de kosten, baten en afspraken precies zijn. Zodat nu gefundeerd verder kan worden gewerkt aan het optimaliseren van de business case.